Jehněčí maso s olivovou krustou na rýži
80 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 4lžíceOlej olivový
- 250gramůRýže dlouhozrnná
- 450mililitrůVývar zeleninový
- 2kusyRajčata
- 2špetkySůl
- 6kusůBazalka
- 500gramůJehněčí hřbet
- 100gramůOlivy zelené
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1lžícePetržel - nať
- 2špetkyPepř černý mletý
- 10gramůMáslo čerstvé
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
770 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
44 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme. V pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, cibuli a česnek v něm osmahneme do zlatova. Ne však příliš dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidáme rýži, uvařenou ve slané vodě, dobře promícháme. Rýžovou směs zalijeme horkým vývarem, zvýšíme teplotu a nepřikryté necháme asi 1 minutu probublávat. Vypneme hořák, pánev zakryjeme poklicí a rýži necháme na horké plotýnce asi 20 minut dojít.
- 2Rajčata nařízneme křížem, přelijeme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme zbytků po stopkách i semínek. Dužinu nakrájíme na kostky, lehce osolíme, bazalku opláchneme, otřepeme, silnější konce stonků odstraníme, nasekáme a přidáme k rajčatům.
- 3Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vykoštěný jehněčí hřbet krátce opláchneme studenou vodou, osušíme. Olivy nasekáme, smícháme s ostrouhanou citrónovou kůrou, petrželkou, pepřem a zbylým olivovým olejem. Směs rozložíme na hřbet a dáme ho do vymaštěné ohnivzdorné mísy. Vložíme do předehřáté trouby, teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Hřbet vyjmeme z mísy, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Výpek zalijeme 50 ml vody, krátce povaříme, ještě horkou rýži smícháme s rajčatovo-bazalkovou směsí a rozděláme na talíře. Maso nakrájíme na silnější plátky a pokládáme na rýži. Pokapeme masovou šťávou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.