Jehněčí vývar po balkánsku
150 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- 700gramůJehněčí krkovice
- 1kusPaprika červená
- 1kusPaprika žlutá
- 100gramůCuketa
- 2kusyRajčata
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 1špetkaChilli koření mleté
- 3kusyČesnek
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžíceLibeček
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
778 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
64 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
4 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyté papriky zbavíme jádřinců a pokrájíme na nudličky. Cuketu oloupeme a rozkrájíme na kostičky, omytá spařená rajčata krájíme na čtvrtky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno, libeček omyjeme a drobně rozkrájíme. Uvařené maso z vývaru rozdělímeme na kostičky.
- 2V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme k němu 1/2 lžičky bílého pepře a pak na něm krátce (3 - 5 minut) podusíme papriku s rajčaty, libečkem i česnekem. Posypeme špetkou chilli, sladkou paprikou, promícháme, zalijeme litrem jehněčího vývaru. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme cuketu, pokrájené maso a vše vaříme 5 - 8 minut. Dochutíme solí a podáváme.
- 3Jehněčí masový vývar:
- 4Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 5Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 6Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.