Jehněčí vývar s Armaňakem
170 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůKvěták
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 750gramůJehněčí krkovice
- 2lžíceOlej sezamový
- 100gramůSýr Eidam cihla 30%
- 5decilitrůKoňak Armaňak
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1907 kcal
Bílkoviny
81 g
Tuky
130 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1200 g jehněčí krkovičky pokrájíme na nudličky a prudce je dozlatova orestujeme v pánvi na sezamovém oleji.
- 2V hrnci si přivedeme k varu 1 litr jehněčího čistého vývaru, orestované maso vložíme do vývaru, přidáme 0,5 dl Armaňaku a pomalu vaříme přibližně 35-40 minut.
- 3Mezitím si nastrouháme nahrubo tvrdý sýr, omyjeme petrželku kudrnku a drobně ji nakrájíme. Vývar během vaření dochutíme solí a pepřem.
- 4Nastrouhaný sýr s petrželkou rozdělíme do misek, každou porci zalijeme horkým vývarem s masem a podáváme.
- 5Jehněčí masový vývar [28495]:
- 6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 7Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 8V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 9Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 10Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.