Jehněčí vývar s čevabčiči a cizrnou
170 min.
Ingredience
- čevabčiči
- 3kusyCibule
- 400gramůJehněčí maso mleté
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžičkyStrouhanka
- 1špetkaChilli koření mleté
- 3kusyČesnek
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- Jehněčí masový vývar
- 1lžičkaPepř černý celý
- 200gramůKvěták
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 2kusyBobkový list
- 3stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 250gramůCizrna konzervovaná
- 1lžíceBazalka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1600 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
125 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
9 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, dáme do mísy s prolisovaným česnekem. Přidáme pomleté jehněčí maso, papriku, chilli, celé vajíčko, pepř, sůl, vše hodně důkladně prohněteme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky - musíme docílit, aby směs byla dostatečně tuhá. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky (asi velikosti palce). Na pánvi rozpálíme 2 lžíce másla s 1 lžíci oleje a válečky zprudka opečeme z každé strany tak, aby střed zůstal mírně načervenalý.
- 2Konzervovanou cizrnu scedíme a necháme odkapat. Čerstvou bazalku omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.
- 3V hrnci přivedeme k varu čistý jehněčí vývar (1 litr), dáme do něj cizrnu s bazalkou a vaříme 5-7 minut.
- 4Do talířů rozdělíme čevabčiči, zalijeme vývarem a podáváme.
- 5Jehněčí masový vývar [28495]:
- 6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 7Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 8V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 9Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 10Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.