Jehněčí vývar s chřestem
150 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 1lžičkaPepř černý celý
- 200gramůKvěták
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 2decilitryVíno bílé
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 1,5litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 200gramůBrokolice
- 50gramůŽampiony čerstvé
- 200gramůChřest sterilovaný
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 200gramůMrkev kořen
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1219 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
99 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou mrkev omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Nakládaný konzervovaný chřest scedíme a necháme odkapat.
- 3V hrnci si rozehřejeme máslo a mrkev se žampiony podusíme, pak přilijeme jehněčí vývar (1 litr), doložíme brokolici, dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku povaříme 5-8 minut, přidáme nakonec chřest s petrželkou, promícháme a podáváme.
- 4Jehněčí masový vývar [28495]:
- 5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 7V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 8Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 9Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.