Jelení pečínka s houbami a hroznovou omáčkou
70 min.
Ingredience
- 100gramůSlanina vepřová
- 1kilogramJelení maso
- 2lžičkySůl
- 4stroužkyČesnek
- 0,5lžíceKoření Zvěřina
- 1,5lžíceČesnekové máslo
- 150gramůHříbky čerstvé
- 150gramůLišky čerstvé
- 1kusCibule
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceLibeček
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl mořská
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1,5decilitryBujón zeleninový
- 0,8decilitrSherry brandy
- 200gramůHroznové víno
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
42 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
1 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Slaninu rozkrojíme na polovinu. Z jedné části nakrájíme hranolky, druhou část pokrájíme na kostičky.
- 2Špalík jeleního masa odblaníme, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem vytvoříme uprostřed masa otvor - kapsu. Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, silně potřeme česnekem a posypeme zvěřinovým kořením. Vytvořenou kapsu vytřeme česnekovým máslem.
- 3Hříbky a lišky očistíme, omyjeme, v sítu necháme okapat a pak je pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Petrželku s libečkem omyjeme, (z petrželky odložíme několik lístků na ozdobu) a bylinky drobně pokrájíme.
- 4V pánvi na rozpáleném slunečnicovém oleji (2 lžíce) vysmažíme kostičky slaniny dozlatova, přidáme cibuli s houbami, promícháme a vydusíme z vody. Když se začnou smažit, ochutíme je bílým pepřem, mořskou solí a kmínem. Promícháme a smažíme dozlatova. Do směsi přimícháme pokrájené bylinky a směs vložíme do kapsy. Uzavřeme ji párátky.
- 5V pekáčku rozpálíme (slunečnicový olej 2 lžíce) s 2 lžícemi másla a maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 4- 5 minut. K masu přilijeme zeleninový bujon, Sherry Brandy, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut při 220°C a občas poléváme výpekem.
- 6Zelené hrozny vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Přidáme je do výpeku k masu a společně dopékáme asi 10 minut.
- 7Měkké maso vyjmeme z pekáče a výpek zjemníme přimícháním smetany. Maso pokrájíme na plátky, upravíme na talíře, polijeme výpekem s hrozny, ozdobíme lístky omyté petrželky (1 lžíce) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.