Kapr na slovenský způsob
100 min.
Ingredience
- 1600gramůKapr obecný
- 30gramůMrkev kořen
- 30gramůCeler bulvový
- 30gramůPetržel kořen
- 100gramůCibule
- 2gramyPepř černý celý
- 3gramyNové koření celé
- 2gramyBobkový list
- 2gramyHřebíček
- 5gramůCitronová kůra
- 20mililitrůOcet vinný červený
- 25gramůMarmeláda malinová
- 200mililitrůVíno červené
- 20gramůCukr krupice
- 25gramůJíška hotová tmavá
- 30gramůMandle
- 300gramůChléb pšeničný (bílý)
- 1000mililitrůVoda pitná
- 10gramůSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
589 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
21 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Kapra vyvrhneme, očistíme od šupin, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve a kapra nakrájíme na podkovy. Mrkev, celer, petržel pokrájíme nahrubo, cibuli na čtvrtky.
- 2Do hrnce nalijeme vodu, nysypeme do ní zeleninu s cibulí, celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, citronovou kůru, zakápneme octem a povaříme půl hodiny. Necháme zkaramelizovat cukr a přidáme ho do vývaru. Přilijeme víno, přidáme lžíci marmelády, kousky kapra nasolíme a vložíme do vývaru. Povaříme dalších 15 minut. Kapra vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme jíškou, podle chuti dosolíme, dosladíme a dokyselíme. Ještě chvíli povaříme a odstavíme.
- 3Porce kapra upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme drcenými mandlemi. Podáváme s bílým chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.