Kapr pečený po židovském způsobu
35 min.
Ingredience
- Na bramborové pyré
- 600gramůBrambory
- 100mililitrůMléko polotučné
- 200mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 100gramůMáslo čerstvé
- Na omáčku
- 50gramůRozinky tmavé
- 50gramůBrusinky sušené
- 50gramůŠvestky sušené
- 150mililitrůRum
- 3kusyHřebíček
- 1kusCitrony
- 300mililitrůVíno bílé
- 100gramůMandle
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžíceCukr krupice
- 4lžičkyPovidla švestková
- 1lžíceSádlo škvařené
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaKoření perníkové
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1212 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
72 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
9 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Sušené ovoce nasypeme do menšího hrnce a zalijeme rumem. Z jednoho chemicky neošetřeného citronu odkrájíme kůru, nakrájíme nadrobno a přidáme k ovoci. Počkáme, až směs přijde k varu. Pak hrnec odstavíme z plotny, směs mírně posolíme, vložíme lžíci cukru a 100 ml vína.
- 2Přichystáme kastrol, do něhož vložíme sádlo a necháme rozpustit. Nasypeme lžíci cukru a počkáme, až zkaramelizuje. Zamícháme čtyři lžičky povidel. Přilijeme zbylé víno a neustále mícháme. Čekáme, až začne vřít, potom k tomuto základu přidáme ovoce s rumem a několik celých spařených a oloupaných mandlí.
- 3Oškrábeme brambory a doměkka je uvaříme. Pak z nich slijeme vodu. Hrnec s brambory dáme zpět na plotnu a zalijeme je teplým mlékem a smetanou. Nejprve je kvedlačkou rozšťoucháme a potom vložíme máslo. Pomocí kuchyňského robotu s metlami rozšleháme a lehce osolíme.
- 4Připravíme pánev. Kapří filety očistíme, osolíme a opepříme a potom z každé strany zprudka přibližně tři minuty opékáme na másle.
- 5Pánev odstavíme z plotny a na filety poklademe švestky. Přestříkáme lehce rumem. Přidáme omáčku, bramborové pyré a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.