Kořeněný bujon se žloutkovými noky
145 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 3stroužkyČesnek
- 200gramůKvěták
- 150gramůKosti hovězí morkové
- 60gramůCeler - nať
- žloutkové noky
- 2lžičkyKoriandr mletý
- 1lžičkaKmín římský
- 1lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžíceLibeček
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
731 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
56 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 13 vejce uvaříme natvrdo (10 minut), pak je zchladíme, oloupeme a přepůlíme. Vyjmeme uvařené žloutky, v misce je vymícháme se solí, jedním syrovým žloutkem a nastrouhaným kozím sýrem na tužší směs, ze které vytvarujeme noky. Omytou petrželku s libečkem pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci přivedeme k varu 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme do něj mletý koriandr, kmín a žloutkové noky. Přimícháme pokrájený libeček, dochutíme solí, pepřem, vše povaříme při mírné teplotě 5 - 7 minut.
- 3Bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
- 4Jehněčí masový vývar:
- 5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
- 7Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.