Krajanka - hustá zeleninová polévka s hříbky
50 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 20gramůBujón zlatý zeleninový
- 400gramůBrambory
- 1kusMrkev kořen
- 40gramůCeler bulvový
- 40gramůPastinák
- 30gramůKapusta hlávková
- 30gramůPórek
- 2kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 50gramůSlanina vepřová
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžíceLibeček
- 1lžíceKmín drcený
- 1lžíceSezam - semena
- 1lžíceMouka polohrubá
- 0,5lžičkaSůl
- 120gramůHříbky čerstvé
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
288 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
12 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve očistíme a omyjeme všechnu zeleninu: brambory, mrkev, celer, pastinák, kapustu, pórek, šalotku a česnek. Kořenovou zeleninu s brambory pokrájíme na kostičky, pórek s kapustou a tenké nudličky, česnek prolisujeme a šalotku nakrájíme nadrobno. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a rozkrájíme na plátky. Slaninu okrájíme na drobné kostičky. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme a drobně nasekáme.
- 2Dáme vařit litr vody, přidáme do něj kostku zeleninového bujónu, když se začne vařit, vložíme vody brambory s kořenovou zeleninou i hříbky. Snížíme teplotu, přidáme kmín a po 15 minutách doložíme libeček, majoránku, pórek s kapustou a sezamové semínko. Vše budeme vařit ještě přibližně 10 minut.
- 3Mezitím usmažíme na másle do zlatova kostičky slaniny s šalotkou, přimícháme česnek, pak vše poprášíme moukou, důkladně promícháme směs, zavaříme do polévky.
- 4Nakonec do polévky přidáme petrželku, dochutíme solí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.