Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem

95 min.
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
567 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
39 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve připravíme těsto: Do prosáté mouky přidáme špetku mořské soli. Změklé máslo rozkrájíme na drobné kousky a konečky prstů hněteme, dokud vzniklá hmota nezíská podobu drobenky. Pak přidáme dvě lžíce studené vody a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne hladké těsto. To přikryjeme a necháme v ledničce nejméně 20 minut odpočinout.
  • 2
    Připravíme bylinkový olej: Na jemno usekáme listy čerstvé bazalky, petržele a koriandru, vše smícháme s 2 lžícemi olivového oleje.
  • 3
    Připravené těsto vyjmeme z ledničky, vyložíme jím hlubší plech a necháme dalších 10 minut chladit.
  • 4
    Nakrájíme na silnější plátky 4 rajčata a sýr brie, nastrouháme čedar a utřeme česnek se solí.
  • 5
    Plech s těstem přikryjeme pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 10–12 minut. Papír z těsta opatrně odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut.
  • 6
    Zatím smícháme v míse mléko, žloutky, utřený česnek a čerstvě umletý pepř.
  • 7
    Těsto vyndáme z trouby, teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Těsto namažeme hořčicí, posypeme nastrouhaným čedarem a poklademe plátky rajčat. Navrch položíme plátky sýra brie a vše zalijeme připravenou vaječnou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut.
  • 8
    Koláč vyjmeme z trouby a potřeme připraveným bylinkovým olejem. Podáváme teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.