Křehký koláč se sýrem, rajčaty, hořčicí a bylinkovým olejem
95 min.
Ingredience
- 170gramůMouka pšeničná hladká
- 85gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžíceVoda pitná
- 1lžíceBazalka
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 4kusyRajčata
- 115gramůSýr Brie
- 55gramůSýr Čedar
- 1stroužekČesnek
- 2gramySůl
- 115mililitrůMléko polotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2gramyPepř černý celý
- 1lžíceHořčice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
567 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
39 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme těsto: Do prosáté mouky přidáme špetku mořské soli. Změklé máslo rozkrájíme na drobné kousky a konečky prstů hněteme, dokud vzniklá hmota nezíská podobu drobenky. Pak přidáme dvě lžíce studené vody a pokračujeme v hnětení, dokud nevznikne hladké těsto. To přikryjeme a necháme v ledničce nejméně 20 minut odpočinout.
- 2Připravíme bylinkový olej: Na jemno usekáme listy čerstvé bazalky, petržele a koriandru, vše smícháme s 2 lžícemi olivového oleje.
- 3Připravené těsto vyjmeme z ledničky, vyložíme jím hlubší plech a necháme dalších 10 minut chladit.
- 4Nakrájíme na silnější plátky 4 rajčata a sýr brie, nastrouháme čedar a utřeme česnek se solí.
- 5Plech s těstem přikryjeme pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 10–12 minut. Papír z těsta opatrně odstraníme a pokračujeme v pečení dalších 5 minut.
- 6Zatím smícháme v míse mléko, žloutky, utřený česnek a čerstvě umletý pepř.
- 7Těsto vyndáme z trouby, teplotu v troubě snížíme na 180 °C. Těsto namažeme hořčicí, posypeme nastrouhaným čedarem a poklademe plátky rajčat. Navrch položíme plátky sýra brie a vše zalijeme připravenou vaječnou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut.
- 8Koláč vyjmeme z trouby a potřeme připraveným bylinkovým olejem. Podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.