Krémový zeleninový bujon s kerblíkem
100 min.

Ingredience
- 100gramůJečmen - obilky
- 1lžíceKerblík
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 100gramůSmetana jihočeská zakysaná15%
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
300 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
6 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Omytý kerblík pokrájíme nadrobno.
- 2Litr bujonu z kořenové zeleniny přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme ječmen, sůl, bílý pepř, mletou papriku, pomalu vaříme asi 2 minuty. Přimícháme 100 g zakysané smetany, necháme přejít varem. Každou porci posypeme kerblíkem a podáváme.
- 3Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 4Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 5Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 6V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 7Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 8Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.