Krůta pečená s nádivkou
205 min.
Ingredience
- 1kusKrůta
- 220gramůMáslo čerstvé
- 220gramůSlanina vepřová
- 5špetekSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 4kusyVejce slepičí
- 300mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 100gramůMandle
- 2lžícePšeničná krupice
- 5lžicStrouhanka
- 2špetkyMuškátový květ
- 1lžícePetržel - nať
- 600mililitrůVoda pitná
- 0,33kusVeka
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
364 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
34 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
1 g
Cukr
640 mg
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme nádivku. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájenou veku přelijeme smetanou. Změklé máslo (100 g) utřeme se žloutky a dvěma špetkami soli. Poté vmícháme namočenou veku, krupici, strouhanku, mandle, muškátový květ, drobně usekanou petrželovou nať a na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
- 2Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme a osolíme a opepříme vně i uvnitř. Vnitřek krůty vyplníme nádivkou, zbude-li nádivka, naplníme i vole. Poté otvor zašijeme. Prsa a stehna krůty prošpikujeme klínky slaniny (100 g).
- 3V pekáči vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, rozpustíme máslo, přilijeme vodu a vložíme krůtu. Nejprve ji zhruba hodinu pečeme přikrytou. Během pečení krůtu poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme krůtu dokud není měkká a povrch křupavý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.