Krůtí stehna dušená na víně
155 min.
Ingredience
- 4kusyKrůtí stehna
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 50mililitrůOlej olivový
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 100gramůPetržel kořen
- 100gramůCibule
- 4stroužkyČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový sterilovaný
- 500mililitrůVíno červené
- 5kusůPepř černý celý
- 5kusůNové koření celé
- 3kusyBobkový list
- 2kusyTymián čerstvý
- 2kusyRozmarýn čerstvý
- 1litrVývar drůbeží
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžícePomerančová kůra
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
999 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
40 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
8 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na osminky.
- 2Pomerančovou a citronovou kůru nastrouháme.
- 3Petrželovou nať drobně nasekáme.
- 4Změklé máslo rozmícháme s hladkou moukou.
- 5Stehna opláchneme, vykostíme, zbavíme šlach a kůže (z toho připravíme vývar). Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté maso přeložíme do mísy.
- 6Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu, poté přidáme cibuli a česnek, restujeme. Po 10 minutách vmícháme rajčatový protlak, chvilku zarestujeme, vmícháme víno, přidáme koření, bylinky, pečlivě promícháme a provaříme. Do omáčky přidáme orestované maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Pod poklicí chvíli vaříme, poté vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 1,5 hodiny.
- 7Upečené maso vyjmeme, do omáčky zašleháme připravené máslo, přimícháme citronovou a pomerančovou kůru a asi 15 minut za častého míchání povaříme. Následně omáčku propasírujeme, přidáme maso a necháme přejít varem.
- 8Před podáváním přidáme petrželovou nať.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.