Kudlásková polévka s křemenáči
55 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 250gramůBrambory
- 70gramůMrkev kořen
- 70gramůPetržel kořen
- 70gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 1lžíceLibeček
- 1lžícePažitka
- 0,5lžičkaKmín celý
- 2lžičkySůl
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 150gramůKřemenáče
- Kudlásky
- 5lžicMouka polohrubá
- 1lžíceVoda pitná
- 1kusVejce slepičí
- 2špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
172 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
10 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme všechny potřebé ingredience. Očištěné a omyté křemenáči (kozák osikový) pokrájíme na plátky. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky, oloupanou a omytou mrkev, petržel, kousek celeru a cibuli. Zeleninu kromě cibule nakrájíme na kostičky. Omyjeme nať libečku a pažitku. Pažitku pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
- 2V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme postupně vlažnou vodou, stále mícháme, až dolijeme celkem 1.3 litru. Jíšku povaříme několik minut, přidáme brambory, zeleninu s cibulí, křemenáče, kmín, sůl, libeček a polévku vaříme 20 minut.
- 3Připravíme těsto na kudlásky: do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme malé vajíčko (nebo polovinu velkého vejce), lžíci vody, sůl a vymícháme polotuhé těsto, které dáme na pomoučený vál. Vytvoříme z něj tenký váleček o průměru přibližně 2 cm. Nakrájíme spalíčky dlouhé asi 3 cm, které vhodíme do polévky. Přidáme majoránku, kudlásky vaříme asi 2-3 minuty, polévku dosolíme podle chuti, přimícháme pažitku a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.