Kuře na rajčatech s šafránovou rýží
70 min.
Ingredience
- 8kusůRajčata
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkyChilli koření mleté
- 700mililitrůVoda pitná
- 1špetkaŠafrán
- 150gramůHrášek
- 180gramůRýže dlouhozrnná
- 1000gramůKuře
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
801 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
42 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
4 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Petrželovou nať opláchneme, osušíme, nasekáme nadrobno.
- 2Kuře rozpůlíme, zbavíme kůže a z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom
- 3odřízneme křídla a stehna.
- 4Porce kuřete vložíme do velkého rendlíku s rozpáleným olejem, restujeme do zlatova. Osolíme, opepříme, přendáme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
- 5Do výpeku přidáme česnek a cibuli, restujeme, dokud cibule nezesklovatí, přidáme chilli a za stálého míchání restujeme ještě 30 vteřin. Zmírníme oheň, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, dokud nevznikne poměrně hustá, ale stále ještě tekutá omáčka.
- 6Porce kuřete vrátíme do rendlíku, přilijeme 700 ml vařící vody, přidáme dlouhozrnnou rýži a šafrán. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme 20 minut. Občas zamícháme.
- 7Přsypeme hrášek a petrželovou nať, důkladně vše promícháme a vaříme dalších 10 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
- 8Ihned podáváme se zeleným salátem nebo dušenou zeleninou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.