Kuře se šafránovou omáčkou
100 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 60mililitrůOlej olivový jedlý
- 40gramůOříšky piniové
- 2lžícePetržel - nať
- 125mililitrůVíno bílé
- 1kusBobkový list
- 2kusyTymián čerstvý
- 2lžíceCitronová šťáva
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaSůl
- 1krajícChléb toastový
- 1špetkaŠafrán
- 2stroužkyČesnek
- 375mililitrůVývar drůbeží
- 1,5kilogramyKuře
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1282 kcal
Bílkoviny
78 g
Tuky
85 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
6 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1V hrnci se zesíleným dnem rozpálíme 1 lžíci oleje, přidáme oříšky, chlebové kostičky z jednoho krajíce chleba, bez kůrky a smažíme 3 minuty, dozlatova. Vyndáme na papírový ubrousek. Necháme vychladnout, vložíme do mixéru, přisypeme skořici, šafrán, česnek, polovinu petrželky a zpracujeme na hrubší, drobivou pastu.
- 2Ve stejné nádobě rozpálíme zbývající olej a usmažíme na něm porce kuřete, dohněda. Přendáme na talíř, na olej přidáme nasekanou cibuli a smažíme, dokud nezesklovatí.
- 3K hotové cibuli vrátíme kuře, přilijeme víno, vývar, přidáme bobkový list, tymián a zvolna dusíme, zakryté asi 1 hodinu, dokud kuře nezměkne. Vyjmeme a uchováme v teple.
- 4Do výpeku přidáme oříškovou pastu a krátce povaříme, odstavíme, přimícháme citrónovou šťávu, žloutky, zbytek petrželky a vrátíme na oheň. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, ale nevaříme.
- 5Osolíme, přidáme kuře a před podáváním prohřejeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.