Kuskus s čerstvou zeleninou
90 min.
Ingredience
- 500gramůRajčata
- 600gramůMrkev kořen
- 500gramůTuřín
- 500gramůBrambory
- 2kusyCibule
- 6lžicOlej olivový
- 600mililitrůVývar zeleninový
- 1lžičkaKmín římský
- 1lžičkaKoriandr celý
- 1lžičkaNové koření celé
- 1lžičkaMáta sušená
- 4kusyChilli paprička sušená
- 1lžičkaKurkuma
- 2lžičkyCitronová kůra
- 1kusSkořice celá
- 4kusyHřebíček
- 4lžíceProtlak rajčatový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 300gramůKuskus
- 4lžíceHarissa pasta
- 2lžíceCitronová šťáva
- 400mililitrůVoda pitná
- 240gramůCizrna konzervovaná
- 4stroužkyČesnek
- 4lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
920 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
18 g
Sacharidy
167 g
Vláknina
35 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Mrkev, brambory a vodnice omyjeme a oloupeme. Mrkev pokrájíme na cca 5 cm velké kousky, brambory a tuřín rozčtvrtíme. Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat.
- 2Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a osmahneme cca 5 min ve velkém kastrolu na 4 lžících rozpáleného oleje. Přidáme mrkev a vodnici a společně podusíme další 3 min. Poté vmícháme brambory, cizrnu a zalijeme vývarem.
- 3V hmoždíři roztlučeme římský kmín, koriandr, nové koření, mátu a chilli. Vmícháme do zeleniny, společně s kurkumou, citronovou kůrou, skořicí, hřebíčky, rajčaty a protlakem. Osolíme, opepříme a zakryté dusíme na středním ohni cca 45 min.
- 4Kuskus nasypeme do větší nerezové mísy, zalijeme 400 ml vroucí, osolené vody a necháme nabobtnat. Poté mísu posadíme na hrnec se zeleninou, zakryjeme a necháme kuskus cca 10 min prohřívat. V polovině doby promícháme.
- 5Z dušené zeleniny odebereme 150 ml šťávy, smícháme s harissou, 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou. Rozdělíme do 4 mističek.
- 6Hotový kuskus navrstvíme na plochou mísu, kolem rozložíme zeleninu smíchanou s nasekanou petrželkou. Omáčku z harissy podáváme zvlášť k dochucení.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.