Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem

210 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1742 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
145 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.
  • 2
    Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.
  • 3
    Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.
  • 4
    Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.
  • 5
    Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.
  • 6
    Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.