Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem
210 min.
Ingredience
- 2,2litryVoda pitná
- 250gramůHovězí maso zadní
- 250gramůHovězí žebra
- 250gramůHovězí kližka
- 5kusůNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 1kusBobkový list
- 2kusyCibule
- 8stroužkůČesnek
- 180gramůMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 100gramůPetržel kořen
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 500gramůKosti hovězí morkové
- 1,5lžícePetržel kudrnka
- Ochucený křen
- 120gramůKřen
- 1kusJablka
- 2lžičkyCukr krupice
- 0,5lžičkaOcet kvasný lihový
- 4krajíceChléb konzumní
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1742 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
145 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.
- 2Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.
- 3Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.
- 4Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.
- 5Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.
- 6Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.