Lasagne "bez těstovin"
80 min.
Ingredience
- Maminčina rajčatová omáčka
- 1kusCibule
- 455gramůHovězí maso mleté
- 1lžičkaSůl
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaBazalka sušená
- 1lžičkaOregano sušené
- 1kusDýně
- 150gramůSýr Čedar
- 30lžičekOlej olivový
Počet porcí:
9Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
375 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
22 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 °C nebo na stupeň 4.
- 2Jednu lžičku olivového oleje rozehřejeme v hrnci na středním plameni a 2-4 minuty restujeme na kousky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek. Přidáme hovězí, sůl, sušené oregano a bazalku. Dobře mícháme a restujeme 10-15 minut, dokud se hovězí nepropeče.
- 3Mezitím na páře připravíme oloupanou dýni zbavenou semínek a nakrájenou na kousky. Dýně bude hotová, když do ní píchneme vidličkou a kousky budou měkké a vláčné. Hotové kousky dáme do misky a vymícháme je, tak abychom kousky vymíchali do vláken. Dáme stranou.
- 4Plech nebo zapékací mísu vymažeme zbývajícím olivovým olejem a rozložíme zbývající půlku dýně. Dýni zalijeme půlkou rajčatové omáčky. Jako další vrstvu přidáme hovězí maso. Na maso dáme nastrouhaný čedar. Stejný postup opakujeme a zakončíme sýrem.
- 5Pečeme v troubě 5-10 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
- 6Maminčina rajčatová omáčka 1000 g:
- 7Oloupeme rajčata, očistíme a nakrájíme. (Rajčata oloupeme tak, že je dáme do vařící vody na 20-30 vteřin a potom je zchladíme. Slupka půjde snadno dolů).
- 8Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej na středním plameni a 4-5 minut restujeme nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčata, vodu, čerstvou bazalku, petržel, pepř a sůl.
- 9Přivedeme k varu, potom plamen snížíme a necháme v nezakrytém hrnci provařit 45 minut. Občas zamícháme, aby se rajčata dobře promíchala.
- 10Pokud máme raději hladší omáčku, necháme ji zchladit a rozmixujeme. Omáčku můžeme v lednici uchovávat až 5 dní nebo ji zmrazit, dokud ji nebudeme potřebovat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.