Lasagne se třemi druhy sýra
155 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 60mililitrůOlej olivový
- 400gramůHovězí maso mleté
- 120mililitrůVíno červené
- 200mililitrůProtlak rajčatový sterilovaný
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 1lžičkaOregano sušené
- 3lžícePetržel - nať
- 650mililitrůHovězí vývar základní
- 8kusůRajčata Cherry
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 25gramůMáslo čerstvé
- 250gramůHouby čerstvé
- 10plátkůLasagne
- 450gramůRicotta
- 1kusVejce slepičí
- 390gramůMozzarella
- 115gramůSýr Parmezán
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
955 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
60 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Troubu zahřejeme na 190 stupňů. V pánvi zahřejeme 15 ml oleje spolu s máslem, přidáme podélně rozčtvrcené houby a dle chuti osolíme a opepříme. Mícháme a smažíme 7 minut na středním plameni, až jsou houby měkké a poměrně suché. Odstavíme pánev z hořáku a přimícháme 2 lžíce nakrájené petržele.
- 2Připravíme si boloňskou omáčku. Cibuli, mrkev, česnek nakrájíme na drobné kousky, můžeme použít i kuchyňský robot. V hluboké pánvi zahřejeme 45 ml olivového oleje, přisypeme nakrájenou zeleninu, často mícháme a smažíme na mírném ohni 7 minut.
- 3Vložíme mleté hovězí maso a smažíme dalších 5 minut. Často mícháme a kousky masa oddělujeme vařečkou. Přilijeme víno a dobře promícháme.
- 4Vaříme 2 minuty, přidáme nekoncentrovaný rajský protlak, oregano a 1 lžíci nakrájené petržele. Nakonec přilijeme 60 ml hovězího vývaru. Osolíme, opepříme, promícháme a uvedeme do varu.
- 5Přikryjeme pánev, snížíme teplotu a vaříme 30 minut. Občas zamícháme, a je-li třeba, přilijeme trochu vývaru. Na závěr dodáme cherry rajčátka a povaříme 8 minut. Dle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
- 6Uvařenou boloňskou omáčku zředíme horkým hovězím vývarem, aby byla dostatečně řídká.
- 7Do omáčky přisypeme houby smíchané s petrželí. Čtvrtinu omáčky nandáme do zapékací mísy, přikryjeme čtyřmi plátky lasagní.
- 8Ve velké míse smícháme ricottu a vejce. Osolíme a opepříme. Třetinou směsi potřeme plátky lasagní. Přikryjeme třetinou plátků mozzarelly, poté posypeme čtvrtinou nastrouhaného parmezánu.
- 9Vrstvy dvakrát opakujeme. Pokaždé použijeme polovinu zbývající boloňské omáčky. Na závěr posypeme zbývajícím parmezánem.
- 10Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až pokrm bublá a povrch je opečen do zlatohněda. Před podáváním necháme 10 minut odstát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.