Masový pivní koláč s čepicí
170 min.
Ingredience
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 250lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaHořčičné semínko
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 4kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžícePetržel - nať
- 1lžíceTymián čerstvý
- 0,5lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 5decilitrůPivo Guinness
- 2lžíceWorcester (worcesterská omáčka)
- 1lžičkaCukr třtinový
- 4plátkyHovězí roštěnka vys. peč.
- Smažené houby
- Těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůSýr Čedar
- 100gramůHera
- 50gramůVepřové škvarky
- 1lžičkaTymián sušený
- 0,5lžičkaSůl
- 14lžicVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1264 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
39 g
Sacharidy
178 g
Vláknina
11 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Hovězí roštěnku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Do misky si nasypeme 3 lžíce hladké mouky, přidáme k ní hořčičné semínko, sůl, pepř černý a pepř 4 barev. Směs promícháme a kostky masa ve směsi obalíme.
- 2Očištěnou šalotku pokrájíme na tenké plátky, oloupaný česnek posekáme nadrobno. Žampiony a hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně pokrájíme.
- 3V pánvi si na rozpáleném oleji (4 lžíce) restujeme po částech maso dozlatova. Restujeme ho z každé strany asi 1-2 minuty. Orestované maso přendáme do zapékací mísy. Do pánve přidáme 1 lžíci másla a šalotku s česnekem osmažíme dozlatova. Poté k cibuli přilijeme 5 dl piva, přidáme worcester, sušený rozmarýn, třtinový cukr, vše promícháme a směsí přelijeme maso. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180°C 90 minut.
- 4Mezitím si na 2 lžících oleje podusíme houby. Promícháme je s 0,5 lžičkou bílého pepře a 0,5 lžičkou soli a přimícháme k masu.
- 5Připravíme si těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme do ní nastrouhaný sýr, Heru, malé vepřové škvarky, sušený tymián, sůl a 10-14 lžic vody. Těsto vypracujeme a na pomoučeném vále těsto rozválíme na placku o 2-3 cm větší, než je zapékací mísa.
- 6Po hodině pečení z mísy odložíme poklici a maso zakryjeme těstem. Okraje těsta navlhčíme a těsně přitiskneme k okrajům mísy. Uprostřed těsta uděláme nožem 2-3 zářezy. Pečeme 30-40 minut dozlatova.
- 7Upečené maso s čepicí rozdělíme na porce a podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.