Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou
140 min.
Ingredience
- 1kilogramLilek
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 750gramůRajčata
- 1kusCibule
- 9lžicOlej olivový
- 400gramůHovězí maso mleté
- 2lžíceVíno bílé
- 2kusyVejce slepičí
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 5lžicSýr Parmezán
- 1lžičkaOregano sušené
- 1špetkaSkořice mletá
- 2stroužkyČesnek
- 0,5litrMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
673 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
48 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
12 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Lilky očistíme a nakrájíme podélně na velmi tenké plátky. Necháme je 20 minut táhnout ve slané vodě. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a cibuli s česnekem podusíme cca 10 minut dozlatova. Přidáme maso a osmahneme ho. Když začne hnědnout, vmícháme rajčata, přilijeme víno a povaříme bez pokličky cca 20 miut na mírném ohni. Stálé mícháme, omáčka musí zhoustnout.
- 2Plátky lilku osušíme papírovou utěrkou, potřeme zbytkem oleje a na pánvi opékáme po každé straně cca 7 minut dohněda.
- 3Na omáčku rozklepneme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozkvedláme metličkou. Rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a necháme ji zpěnit. Jíšku zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a vaříme ještě 5 minut. Omáčku necháme trochu zchladnout, poté důkladně vmícháme žloutky, sníh a 3 lžíce nastrouhaného sýru.
- 4Troubu rozpálíme na 200 °C, nákypovou formu vymažeme olejem. Směs s masem osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a oreganem. Formu vyložíme plátky lilku, na ně rozdělíme maso. Zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýru. Pečeme 35-45 minut dohněda. Ihned podáváme ve formě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.