Musaka z mletého hovězího masa
150 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 3kusyCeler řapíkatý
- 5stroužkůČesnek
- 1lžíceOlej olivový
- 500gramůHovězí maso mleté
- 2kusyBobkový list
- 0,5kusProtlak rajčatový sterilovaný
- 200mililitrůVíno červené
- 300mililitrůHovězí vývar základní
- 2lžičkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 400gramůBrambory
- Na bešamel
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2kusyBobkový list
- 70gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na lilky
- 1lžíceOlej olivový
- 3špetkySkořice mletá
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kusyLilek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
606 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
29 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky.
- 2Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem.
- 3V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí.
- 4V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky.
- 5Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem).
- 6Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.