Nadívané olihně
85 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 12kusůOlihně
- 4lžíceOlej olivový extra panenský
- 40gramůRýže Basmati
- 1lžíceHrozinky
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceOříšky piniové
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 125mililitrůVíno bílé
- 25gramůRajčata sušená sterilovaná
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusBageta
- 1kusCitrony
- 1stroužekČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
365 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
11 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
5 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Nahrubo nakrájíme chapadla, která jsme oddělili od těl olihní, lžičkou soli potřeme zvenku i zevnitř těla olihní. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem na mírném ohni za občasného míchání dozlatova (4-5 minut) opékáme česnek a cibuli. Pak přidáme nakrájená chapadla a za stálého míchání ještě 2-3 minuty opékáme. Vmícháme rýži, rozinky, piniové oříšky, petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Nyní pánev odstavíme, necháme mírně vychladnout a touto směsí pak pomocí lžičky plníme asi do tří čtvrtin těla olihní. Nesmíme je naplnit úplně, protože objem rýže se bude vařením zvětšovat. Pokud jsou těla olihní příliš uzavřená, můžeme otvor zvětšit. Takto naplněné olihně sepneme párátkem.
- 2Zbylý olej si rozehřejeme ve velké zapékací míse a ze všech stran v něm dozlatova opečeme plněné olihně. Pak přidáme rajčata, bílé víno, sluncem sušená rajčata, sůl a pepř. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 45 minut.
- 3Nadívané olihně podáváme horké nebo studené s bagetou a ozdobené plátky citronu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.