Omáčka s bramborovým nákypem
75 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 2gramyMuškátový oříšek
- 200gramůSýr Gouda 45%
- 60gramůMáslo čerstvé
- 150gramůŠalotka
- 20mililitrůCitronová šťáva
- 10gramůJíška instantní
- 4kusyVejce slepičí
- 150gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 40gramůČesnek
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
629 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
46 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Brambory vaříme 25 minut, poté je oloupeme a prolisujeme.
- 2Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky se solí, s pepřem a muškátovým oříškem přidáme k bramborám a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. K bramborám přidáme 3 polévkové lžíce másla a sýr a opatrně vmícháme bílkový sníh.
- 3Troubu předehřejeme na 200 °C. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a naplníme bramborovou směsi. Posypeme vločkami másla a zapékáme 20-30 minut dozlatova.
- 4Rozpustíme zbývající máslo a lehce na něm osmažíme šalotku. Přidáme instantní jíšku a necháme ji vzkypět, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakonec vmícháme česnek a šlehačku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.