Ostrá hrášková polévka
55 min.
Ingredience
- 0,8litrVoda pitná
- 2kostkyBujón zeleninový
- 1kusCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 500gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1kusCeler řapíkatý
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyChilli paprička
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaKari koření
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1decilitrJogurt bílý
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
301 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
22 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Hrášek scedíme a necháme okapat. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle, osmažíme nejdříve cibuli dozlatova, potom přidáme česnek, očištěný nastrouhaný celer, spolu s drobně nasekanými chilli papričky, vysypeme hrášek, přisypeme nasekanou petrželovou nať a vše zalijeme vývarem z bujónu.
- 2Přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme 20 minut. Před dokončením vaření polévku dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem a kari kořením.
- 3Polévku stáhneme z ohně a mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Hrnec postavíme znovu na sporák, přivedeme k varu, smetanu smícháme s moukou, vylijeme do polévky a necháme probublat. Na 5 minut hrnec přiklopíme poklicí a poté můžeme porcovat na talíře. Jogurt dochutíme troškou solí a každou porci na talíři polijeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.