Pečená dýňová pochoutka se sýrem
160 min.
Ingredience
- 3kilogramyDýně Hokkaidó
- 50mililitrůOlej slunečnicový
- 250gramůAnglická slanina
- 80gramůŠpek
- 2kusyCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 260gramůSýr Eidam cihla 30%
- 30gramůMáslo čerstvé
- 200gramůStrouhanka
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaSůl
- 2špetkyChilli koření mleté
- 300mililitrůSmetana jihočeská trvanlivá31%
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
641 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
51 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Z omyté a osušené dýně seřízneme vršek, přibližně v poslední horní třetině. Vršek pak použijeme místo pokličky. Z dýně lžicí vydlabeme semínka a vlákna, pak ji položíme na větší čtverec alobalu, předtím spodek pod dýní potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 190°C.
- 2Anglickou slaninu, špek a cibuli pokrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a dva větší stroužky prolisujeme. Omytou petrželovou nať a čerstvé šalvějové lístky pokrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.
- 3V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme slaninu se špekem, jakmile se začne smažit, přidáme cibuli a vše orestujeme dorůžova. Přimícháme strouhanku, pak pánev odstavíme z plotny a když směs mírně vychladne, přimícháme petrželku, šalvěj, česnek a sýr. Směs dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí, chilli a znovu promíchanou směs vložíme do vydlabané dýně. Přilijeme smetanu, vidličkou směs propícháme, aby se smetana vsákla. Dýni poté zakryjeme vrškem, celou dýni potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Dáme ji na plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny.
- 4Upečenou dýni rozbalíme, pokrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.