Pikantní bažantí polévka se zelenou fazolí
125 min.
Ingredience
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1kilogramBažant obecný
- 2kusyBobkový list
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 4kusyJalovec
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 3stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 150gramůFazolové lusky zelené
- 150gramůCibulka jarní
- 150gramůHrášek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový
- 500gramůBažantí prsa
- 0,5lžíceLibeček
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2kusyBobkový list
- 2decilitryVíno bílé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaČesnek sušený
- 1lžícePetržel - nať
- 3kusyČesnek
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
910 kcal
Bílkoviny
85 g
Tuky
34 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Bažantí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Jarní cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Očištěné zelené fazolové lusky překrojíme napůl. Omyjeme libeček, petrželku kudrnku a čerstvý hrášek. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a plátky masa krátce, ale prudce orestujeme. Vyjmeme je a odložíme na talíř, plátky osolíme a opepříme.
- 3Do výpeku vložíme cibuli s česnekem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 2-3 minuty, maso vrátíme do hrnce, přilijeme 8 dl zvěřinového vývaru s 2 dl bílého vína a pomalu polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní fazolové lusky, drobně pokrájené lístky libečku, bobkový list, špetku muškátového oříšku a vaříme dalších 5 minut.
- 4Nakonec přidáme hrášek, který vaříme ještě 3 - 4 minuty.
- 5Polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
- 6Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 7Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 8Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 9Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.