Pikantní bujon s tykví a hrozinkami
155 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 500gramůTelecí kosti
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 500gramůTykev nakládaná
- 60gramůHrozinky
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 2kusyŠalotka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůRýže předvařená (parboiled)
- 4kusyHřebíček
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
815 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
22 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
12 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Konzervovanou tykev v sladkokyselém nálevu scedíme a necháme odkapat. Hrozinky dobře omyjeme a necháme odkapat. Z omytého koriandru otrháme lístky a odložíme je.
- 2Cibuli šalotku oloupeme, drobně nakrájíme a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme. Pak k ní přimícháme kostky tykve, předvařenou rýži, promícháme, vše podusíme 2-4 minuty a zalijeme čistým telecím bujonem a vaříme maximálně 10 minut. Nakonec do polévky přidáme hrozinky, mletý hřebíček, podle chuti mletou skořici a sůl.
- 3Porce polévky ozdobíme lístky koriandru.
- 4Telecí masový bujon [27974]:
- 5Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 6Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 7Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 8Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 9Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.