Pikantní fazolová polévka se švestkami
110 min.
Ingredience
- 50gramůŠvestky sušené
- 4kusyCibulka jarní
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůFazole mungo
- 3lžíceVíno rýžové čínské
- 2lžíceSirup javorový
- 1,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžícePažitka
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
335 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
14 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
8 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Fazole mungo propláchneme v sítu a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka.
- 2V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibulku, zalijeme ji 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Vložíme do ní fazole mungo, sušené švestky, 3 lžíce rýžového vína a 2 lžíce javorového sirupu.
- 3Polévku pomalu vaříme asi 6 minut, podle chuti dosolíme a opepříme bílým pepřem.
- 4Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
- 5Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 9Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.