Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji
130 min.
Ingredience
- Bylinky
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžícePetržel hladkolistá
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceTymián čerstvý
- 5kusůNové koření celé
- 1kusBobkový list
- K zavaření masa
- Vařený králík
- 1kusKrálík
- 2,5litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 7stroužkůČesnek
- 1lžíceSůl
- 0,25kusCeler bulvový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1431 kcal
Bílkoviny
100 g
Tuky
108 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Dobře omytého králíka rozporcujeme a na chvíli si ho odložíme do chladničky. Připravíme si zeleninový vývar: očistíme si mrkev, celer, petržel, cibuli, 9 stroužků česneku. Omyjeme si a svážeme snítky celeru, petržele, rozmarýnu a tymiánu. Lístky z omyté šalvie otrháme, osušíme a odložíme stranou. Omyjeme si 2-3 malé chilli papričky, osušíme je a přidáme k šalvěji.
- 2Ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní všechnu kořenovou zeleninu, cibuli, 2 stroužky česneku, svazek bylinek, 5ks hřebíčku, 5ks nového koření a lžičku celého pepře. Vše pomalu vaříme pod poklicí asi 15 minut, pak přidáme rozporcovaného králíka, hrnec zakryjeme a pomalu maso vaříme 1 hodinu. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do druhé nádoby, maso vrátíme do scezeného vývaru a necháme vše vychladnout. Vychladlé maso z králíka obereme, větší kusy pokrájíme na menší.
- 3Připravíme si čisté a suché zavařovací sklenice (podle velikosti 2-3). Zbylé stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Do sklenic budeme postupně dávat nejdříve 1/3 oleje, pak kousky masa, 1/2 lístků šalvěje, chilli papričky (do každé sklenice jednu papričku). Tuto vrstvu zalejeme 2/3 oleje a vrstvy opakujeme. Nakonec maso zalijeme zbytkem oleje tak, aby bylo vše zakryté. Okraje sklenic dobře očistíme, uzavřeme a zavaříme je: vložíme je do hrnce s podložkou, přilijeme k nim studenou vodu (minimálně pod úroveň víčka). Vodu pomalu přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 45 minut. Zavařené sklenice necháme v té samé vodě vychladnout.
- 4Zavařené králíčí maso je chutné až po 24 hodinách. Sklenice s masem skladujeme na chladném, tmavém místě. Dobře zavařené vydrží až 6 měsíců.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.