Pikantní polévka s rýží a rajčaty
150 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar
- 1kusCibule
- 0,5litrVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1kusCibule
- 8kusůRajčata
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůRýže loupaná
- 1lžíceOlej sezamový
- 1stroužekČesnek
- 0,5lžíceEstragon
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 0,5lžíceBazalka
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
699 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
22 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
10 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Česnek s cibulí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Čerstvý estragon s bazalkou opláchneme, necháme odkapat, lístky estragonu otrháme a bazalku pokrájíme.
- 2V hrnci si na rozpáleném oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme byliny a pod pokličkou dusíme asi 5 minut.
- 3Dobře promytou rýži dáme vařit do 1/2 litru mírně osolené vody. Vaříme ji doměkka (podle návodu), pak ji scedíme, propláchneme a necháme odkapat.
- 4Na podušenou cibuli s bylinkami přilijeme 1 litr scezeného hovězího vývaru a po 8 minutách vaření přidáme uvařenou rýži. Rýži necháme přejít varem a polévku hned odstavíme z plotny. Dochutíme solí, mletou pálivou paprikou a podáváme.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.