Pikantní smažené bramborové plátky
40 min.
Ingredience
- 12kusůBrambory
- 2lžičkyCitronová kůra
- 1decilitrOlej olivový
- 3lžíceOcet vinný červený
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1špetkaChilli koření mleté
- 1,5lžícePetržel - nať
- 12lžicOlej slunečnicový
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
359 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
30 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
4 g
Cukr
61 mg
Postup přípravy
- 1Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme.
- 2Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje.
- 3Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.
- 4Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut.
- 5Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.