Plněná těstovinová roláda
250 min.
Ingredience
- 75gramůMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 150gramůŠpenát listový čerstvý
- 250gramůSýr Ricotta
- 2kusyVejce slepičí
- 60mililitrůSýr Parmezán
- 60mililitrůSýr Gruyére
- 0,5lžičkaSůl
- 3litryVoda pitná
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- Rajská omáčka
- 60mililitrůOlej olivový
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 1stroužekČesnek
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaOregano čerstvé
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžíceRajčatová pasta
- 1lžičkaCukr krupice
- 90mililitrůVíno bílé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- Těsto pro výrobu vaječných těstovin
- 200gramůMouka pšeničná hladká
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
867 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
54 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
5 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1V pánvi necháme vzpěnit polovinu dávky másla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Smažíme na mírném ohni 5 minut doměkka.
- 2Špenátové listy omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do pánve a dochutíme solí a pepřem. Za častého míchání smažíme 7 minut, abychom měli špenát měkký. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se skoro všechna voda nevypaří a zůstane nám pouze poměrně suchý špenát. Špenátovou směs pokrájíme na drobné kousky a smícháme s ricottou, vejcem a s polovinou nastrouhaného parmezánu a s gruérem. Dochutíme muškátovým oříškem. Vše promícháme.
- 3Těsto vypracujeme z uvedených surovin, rozválíme plát a umístíme na čistou utěrku. Potřeme vrstvou špenátu, všechny okraje těsta si ponecháme volné a potřeme je vodou. Pomocí utěrky těsto zavineme do rolády. Po obou neuzavřených stranách k sobě stlačíme, aby se roláda nerozlepovala. Kolem rolády několikrát omotáme utěrku a po obou stranách pevně zavážeme provázkem.
- 4Uvedeme do varu vodu ve velkém hrnci a vložíme závitek. Hrnec částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 45 minut. Závitek během varu dvakrát otočíme. Uvařený závitek opatrně přendáme na vál. Vál z jedné strany podložíme, aby mohla odtékat voda a necháme vychladnout.
- 5Připravíme si rajskou omáčku. Cibuli, mrkev a celer pokrájíme na kousky. V pánvi osmahneme na oleji pokrájený česnek. Smažíme 2 minuty za neustálého míchání. Poté vložíme nakrájenou zeleninu a lístky bazalky, tymiánu a oregana. Smažíme na mírném ohni 6 minut, abychom získali zeleninu měkkou a mírně zlatavou. Přimícháme nakrájená rajčata spolu s rajčatovou pastou a cukrem. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání uvedeme k bodu varu, poté snížíme teplotu a vaříme bez poklice 45 minut na mírném ohni. Občas zamícháme.
- 6Rozbalíme roládu a nakrájíme ji na 12 plátků. Rozehřejeme zbývající máslo a vymažeme jím pekáč. Poté do něj vložíme plátky rolády a pokapeme rozehřátým máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a sýrem gruyére. Pečeme 15 minut při 200 stupních dozlatova.
- 7Mezitím rozmixujeme rajskou omáčku najemno. Vložíme ji do hrnce, dolijeme vínem tak, aby byla řidší. Omáčku ohříváme tak dlouho, až začne bublat. Plátky rolády podáváme přelité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.