Pohankové karbanátky se šťouchanými brambory a zelím
70 min.
Ingredience
- 120gramůPohanka
- 1,65litryVoda pitná
- 700gramůBrambory
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaKmín celý
- 2kusyCibule
- 7lžicOlej slunečnicový
- 700gramůZelí kysané
- 2lžičkyCukr krupice
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 80gramůSlanina vepřová
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 3stroužkyČesnek
- 1lžičkaMajoránka
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 2špetkyPaprika mletá pálivá
- 3lžíceStrouhanka
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
522 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
25 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Pohanku dobře promyjeme a uvaříme v 6 dl vody. Když přijde k varu, snížíme teplotu a vaříme ji 30 minut. Pohanku pak scedíme a dáme ji do mísy.
- 2Mezitím si oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, zalijeme 1 litrem vody s 1 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Vaříme je 15-20 minut, pak je scedíme a rozšťoucháme.
- 3Dvě cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozpálíme olej (2 lžíce). Jednu pokrájenou cibuli zpěníme dozlatova, přidáme kysané zelí, 1-2 lžičky cukru (i více, podle kyselosti zelí), podlijeme 0.5 dl vody a podusíme ho za občasného promíchání 10 minut. Dochutíme černým pepřem, případně solí a smícháme s rozšťouchanými brambory. Hrnec zakryjeme a uchováme teplé.
- 4V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme k ní druhou pokrájenou cibuli a vše usmažíme dozlatova.
- 5K pohance přidáme podle chuti přibližně 0.5-1 lžičku soli, osmaženou slaninu s cibulí (i omastkem), 0.5 lžičky bílého pepře, prolisovaný česnek, majoránku, vajíčko, sladkou a pálivou papriku. Promícháme a zahustíme strouhankou. Směs na karbanátky by měla být dostatečně tuhá. Vytvoříme kulaté karbanátky, které obalíme v mouce.
- 6Ve větší pánvi si rozpálíme přibližně 5 lžic oleje a karbanátky usmažíme z obou stran do zlatohněda. Smažíme je přibližně 2-3 minuty z každé strany.
- 7Na talíře rozdělíme šťouchané brambory se zelím, přidáme k nim karbanátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.