Polévka s jarní zeleninou
140 min.
Ingredience
- jarní zelenina
- 100gramůBrokolice
- 100gramůCeler řapíkatý
- 100gramůMrkev kořen
- 1lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžičkaSůl
- vývar
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyŠalotka
- 800gramůHovězí oháňka
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 4kusyNové koření celé
- 3lžíceOlej sezamový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1kusRajčata
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 150gramůPastinák
- 100gramůMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 1decilitrVíno portské
- 1kusAnanas
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1186 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
20 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
6 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
- 2Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
- 3Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
- 4Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme
- 51 dl ananasové šťávy, 1 dl portského vína a solí.
- 6Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.