Polévka z divoké kachny
140 min.
Ingredience
- Křepelčí studený bujon [29586]
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 2špetkyHřebíček mletý
- 4kusyJalovec
- 1kilogramKřepelka
- 200gramůKuřecí křídla
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkyNové koření mleté
- 4lžícePepř 4 barev
- 150gramůPetržel kořen
- 150gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 0,5decilitrRakytníková šťáva
- 5decilitrůVíno portské
- 7decilitrůVoda pitná
- 200gramůMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 0,5decilitrVíno madeira
- 400gramůKachní prsa
- 0,5litrVíno červené
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 0,5lžíceEstragon
- 300gramůHlíva ústřičná
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 6lžicSherry brandy
- 0,5lžičkaKmín mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
929 kcal
Bílkoviny
63 g
Tuky
36 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyté maso (prsní řízky) z divoké kachny pokrájíme na proužky a vložíme do mísy, zalijeme červeným vínem a necháme je marinovat 2 hodiny.
- 2Očištěnou a omytou hlívu ústřičnou pokrájíme na proužky a podusíme ji v pánvi na bylinkovém másle. Estragon omyjeme, lístky otrháme a odložíme do misky.
- 3Očištěnou cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme mletý černý pepř, cibuli s česnekem zpěníme, přidáme pokrájené maso, promícháme a osmažíme dozlatova.
- 4Přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, který přivedeme k varu, pak teplotu zmírníme a maso vaříme 6 minut.
- 5Přidáme hlívu, estragonové lístky a 6 lžic Sherry brandy. Polévku dochutíme mletým kmínem, solí a bílým pepřem.
- 6Nakonec do polévky přimícháme 0,5 dl smetany a podáváme.
- 7Křepelčí studený bujon [29586]:
- 8Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
- 9Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
- 10Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
- 11Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 12Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.