Pomerančový kachní bujon s masem
175 min.
Ingredience
- Bujon z kachny [29086]
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 3lžíceHusí sádlo
- 150gramůJátra kuřecí
- 150gramůKuřecí srdíčka
- 1lžíceNové koření celé
- 1lžícePepř černý celý
- 1kusPetržel kořen
- 3kusyRajčata
- 0,5lžíceSůl
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 4decilitryVíno červené
- 8decilitrůVoda pitná
- 150gramůŽaludky drůbeží
- 1kilogramKachna mražená
- 2kusyMrkev kořen
- 200gramůKachní prsa
- 2kusyKachní stehna
- 1kusPomeranče
- 2lžíceMarmeláda pomerančová
- 150gramůRýže dušená
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 4decilitryVíno červené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1810 kcal
Bílkoviny
93 g
Tuky
124 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
8 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 12 kusy prsních řízků a 2 kachní stehna bez kůže omyjeme a vložíme do 1 litru kachního bujonu a vaříme je při mírné teplotě 20 minut.
- 2Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky a šťávu vymačkáme.
- 3Do polévky přimícháme 2 lžíce pomerančové marmelády a pomerančovou kůru. Uvařené maso vyjmeme z polévky, nakrájíme je na hranolky a vrátíme zpět.
- 4Přilijeme 1 dl červeného vína, dochutíme solí, pepřem a zamícháme uvařenou rýži. Vaříme minutu, pak přidáme 1-2 lžíce pomerančové šťávy, promícháme a podáváme. Bujon z kachny [29086]:
- 5Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
- 6Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
- 7Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
- 8Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
- 9Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
- 10Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.