Prejt ze zeleniny
110 min.
Ingredience
- 550gramůBrambory
- 1,5decilitryVoda pitná
- 300gramůKapusta hlávková
- 2kusyCibule
- 60gramůSlanina vepřová
- 80gramůAnglická slanina
- 2,5lžíceSádlo škvařené
- 2lžičkySůl
- 2lžičkyCukr krupice
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1kusBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 4stroužkyČesnek
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžíceMajoránka
- 1,5decilitryMléko polotučné
- 2,5lžíceMouka polohrubá
- 2lžíceStrouhanka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
465 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
28 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme brambory (400 g), dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Ve druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, ponoříme do ní listy kapusty, necháme je povařit 1-2 minuty. Kapustu scedíme, pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Anglickou a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky.
- 2Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je jemně nastrouháme, dáme do mísy. Oloupané a omyté syrové brambory (150 g) nastrouháme, přidáme k vařeným bramborám.
- 3Na pánvi rozpustíme lžíci sádla, na něm vysmažíme do zlatova kostičky slaniny, pak k ní přimícháme cibuli, zpěníme ji, přidáme kapustu, sůl, cukr, pepř, bobkový list, nové koření a pod pokličkou směs dusíme asi 5-8 minut. Pak ji necháme vychladnout, vyjmeme celé koření. Kapustu přidáme k bramborám. Ještě přimícháme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, mléko a mouku.
- 4Prejtovou směs dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Měla by mít hustější konzistenci než bramboráková směs. Vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli sádlem a vysypali strouhankou (1,5 lžíce).
- 5Mísu s prejtem vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.