Řecká polévka s ořechy

115 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
696 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
35 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vlašské ořechy rozkrájíme a krátce v pánvi nasucho opečeme.
  • 2
    100 g lilku rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky. 80 g sherry rajčat omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Očistíme 100 g cibulky perlovky.
  • 3
    V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme všechnu zeleninu.
  • 4
    Pak ji zalijeme 1 litrem vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
  • 5
    Oloupaný česnek prolisujeme, přimícháme do bujonu spolu s mletým barevným pepřem, dochutíme 1 lžičkou soli, povaříme 1-2 minuty a podáváme s opečenými vlašskými ořechy.
  • 6
    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  • 7
    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  • 8
    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  • 9
    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.