Řecká polévka s ořechy
115 min.
Ingredience
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1kilogramBažant obecný
- 2kusyBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 4kusyJalovec
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 100gramůOřechy vlašské
- 100gramůLilek
- 100gramůCuketa
- 80gramůRajčata
- 100gramůCibule perlová
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 0,5lžičkaSůl
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
696 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
35 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Vlašské ořechy rozkrájíme a krátce v pánvi nasucho opečeme.
- 2100 g lilku rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky. 80 g sherry rajčat omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Očistíme 100 g cibulky perlovky.
- 3V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme všechnu zeleninu.
- 4Pak ji zalijeme 1 litrem vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
- 5Oloupaný česnek prolisujeme, přimícháme do bujonu spolu s mletým barevným pepřem, dochutíme 1 lžičkou soli, povaříme 1-2 minuty a podáváme s opečenými vlašskými ořechy.
- 6Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 7Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 8Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 9Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.