Rizoto zeleninové s chřestem
50 min.
Ingredience
- 150gramůChřest zelený
- 2kusyArtyčoky
- 1kusCitrony
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyŠalotka
- 100gramůFazolové lusky zelené
- 50gramůHrášek
- 5lžicOlej olivový
- 20gramůMáslo čerstvé
- 200gramůRýže loupaná
- 750mililitrůMasový vývar
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 10gramůBazalka
- 10gramůPetržel - nať
- 10gramůEstragon
- 10gramůRoketa
- 30gramůSýr Parmezán
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
660 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
17 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
32 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Chřest omyjeme, oloupeme jeho dolní část a pokrájíme chřestové výhonky na kousky. Hlavičky chřestu dáme stranou. Odřízneme tvrdé špičky listů z artyčoků, rozčtvrtíme artyčoky a vložíme je do vody s citronovou šťávou. Omyjeme mrkev, oškrábeme ji a pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Odkrojíme oba konce z fazolek a pokrájíme je na stejně velké kousky.
- 2Do hrnce vlijeme olej a zahřejeme. Vhodíme na něj šalotku a necháme ji zesklovatět. Postupně vkládáme a opékáme zeleninu, jenom hrášek a hlavičky chřestu ponecháme stranou.
- 3Přisypeme rýži, osolíme a opepříme.
- 4V dalším hrnci přivedem k varu masový vývar. Asi čtvrtinu vroucího vývaru vlijeme do zeleninovo-rýžové směsi. Vaříme asi 20 minut. Přiléváme další vývar a mícháme. Nakonec po 10 minutách přidáme i hrášek a hlavičky chřestu. Jakmile rýže vsákne tekutinu, je rizoto hotové.
- 5Nakonec před podáváním rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanými bylinkami, bazalkou, petrželkou, estragonem a roketou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.