Rybí polévka s česnekovou majonézou
95 min.
Ingredience
- 2šálkyVoda pitná
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 1kilogramFilé rybí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 6lžicOlej olivový
- 1,5kusyCibule
- 1šálekVíno bílé
- 1lžičkaFenykl čerstvý
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1kusPórek
- 3lžícePažitka
- 1lžíceCitronová kůra
- 1kusCeler řapíkatý
- 3kusyTymián čerstvý
- 1,5lžíceČesnek
- 1kusMrkev kořen
- 3gramyBobkový list
- 1kusPetržel kořen
- 0,5kilogramRybí hlavy
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
663 kcal
Bílkoviny
133 g
Tuky
19 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený pórek, mrkev, celer a petržel. Zeleninu smažíme na mírném ohni cca 15 minut doměkka. Poté přidáme očištěnou rybí hlavu, zalijeme vodou, vínem, ochutíme citrónovou kůrou, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a fenyklem. Přivedeme opět k varu, vytvořenou pěnu sebereme, plamen stáhneme a povaříme dalších 35 minut. Polévku scedíme do čistého hrnce a osolíme.
- 2Znovu zahřejeme, vsypeme na kousky nakrájené filety a vaříme 3-4 minuty. Poté rybu přemístíme na teplý talíř, zalijeme 1/2 hrnkem vývaru, zakryjeme a uchováme v teplé troubě.
- 3Na majonézu utřeme dohladka česnek, sůl a žloutky. Použijeme šlehač a postupně po kapkách přidáváme zbylý olej. Hotovu směs přelijeme do hrnku, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme.
- 4Do větší misky vlijeme šálek majonézy, zašleháme půl hrnku vývaru, tuto směs vmícháme do vývaru v hrnci a povaříme 3 minuty do zhoustnutí. Rozdělíme na talíře, ozdobíme krutony, pažitkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.