Rybí polévka s treskou a slaninou
85 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 500gramůMušle Venušiny
- 2špetkyZázvor mletý
- 3stroužkyČesnek
- 500gramůFilety z tresky tmavé
- 1kusLimetka
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžícePetržel - nať
- 200gramůBrambory
- 150gramůSlanina vepřová
- 300gramůZeleninová směs jarní - mražená
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
830 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
37 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omyté filety z tresky osušíme a pokapeme šťávou z limetky, opepříme, posypeme paprikou, pokrájíme na menší kusy a odložíme na 10 minut do mísy.
- 2Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme nadrobno. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
- 3Prorostlou slaninu nakrájíme na proužky a usmažíme ji v hrnci dozlatova. Přidáme tresku, promícháme a krátce osmahneme.
- 4Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a vložíme kostky brambor.
- 5Když polévka přijde k varu, vložíme mraženou jarní zeleninu a vaříme 5 - 7 minut.
- 6Polévku dochutíme solí, mletým kmínem, petrželkou a podáváme.
- 7Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 8Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 9Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 10Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 11Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 12Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.