Rýžová polévka s fenyklem a sýrem
110 min.
Ingredience
- Hovězí světlý vývar [27325]
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 1kusČesnek
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
717 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
26 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
12 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Bílou a divokou rýži promyjeme a dáme ji vařit do 1,5 litru čistého hovězího vývaru. Když polévka přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme polévku probublávat.
- 2Fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Fenyklovou nať pokrájíme nadrobno. Omytá rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme, prolisujeme a dáme do polévky.
- 3V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme rajčata, sůl, pepř, muškátový oříšek, vše krátce podusíme, přidáme do polévky a vaříme 10 minut.
- 4Před podáváním na každý talíř dáme 1/2 lžíce nastrouhaného sýru, 1/2 lžičky fenyklové natě a zalijeme horkou polévkou.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.