Šafránový bujon s citronovými nudlemi
110 min.
Ingredience
- citronové nudle
- 1kusVejce slepičí
- 60gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaCitronová kůra
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1,5decilitryMléko polotučné
- 2lžíceMáslo čerstvé
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]
- 1kilogramBažant obecný
- 2kusyBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 2stroužkyČesnek
- 4kusyJalovec
- 200gramůKuřecí drůbky
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1kusMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4lžícePepř 4 barev
- 1kusPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceSůl
- 5decilitrůVíno červené
- 7decilitrůVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
930 kcal
Bílkoviny
76 g
Tuky
38 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si citronové nudle. Do misky si rozklepneme 1 vejce, přidáme 60 g polohrubé mouky, 1 lžičku citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu), 2 špetky soli, 2 špetky pepře a 1,5 dl mléka. Vymícháme hladké těstíčko. V pánvi na rozpáleném másle z těsta usmažíme dozlatova 2-3 palačinky. Usmažené stočíme, pokrájíme na tenké nudličky a odložíme do misky.
- 2Koriandr omyjeme a lístky otrháme.
- 3V hrnci si přivedeme k varu 1 litr vínového bujonu. Když přijde k varu, přimícháme do něj sůl podle chuti, 1 lžičku šafránu, lístky koriandru a podáváme s citronovými nudlemi.
- 4Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- 5Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- 6Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 7Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.