Salát Nicoise s vejci a olivami
40 min.
Ingredience
- 1lžícePetržel kudrnka
- 3litryVoda pitná
- 250gramůFazole bílé
- 250gramůBrambory
- 1kusRajčata
- 60gramůOlivy černé
- 50gramůAnčovičky konzervované
- 100mililitrůOlej olivový extra panenský
- 3lžíceOcet vinný
- 3kusyVejce slepičí
- 2stroužkyČesnek
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 150gramůTuňák obecný
- 0,5lžičkaCukr krupice
- 0,5lžičkaHořčice Dijonská
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
510 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
28 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si zálivku. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme panenský olivový olej, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a pepř. Zavřeme a důkladně protřepeme.
- 2Ve třech hrncích přivedeme vodu k varu. Do prvního vložíme vejce a vaříme po dobu 12 minut od chvíle, kdy voda znovu přijde k varu. Poté je prudce zchladíme studenou vodou.
- 3Do druhého hrnce s vroucí vodou vložíme fazolky s odříznutými konci a po 3 minutách varu je přendáme do hluboké mísy a zalijeme zálivkou.
- 4Ve třetím hrnci si uvaříme buď celé nebo rozpůlené brambory. Vodu slijeme a horké brambory smícháme z fazolkami. Necháme vychladnout.
- 5Nakrájíme rajče na osminy a přidáme k bramborám. Tuňáka opečeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem, z každé strany 2 minuty pro střední propečení nebo z každé strany 4 minuty pro důkladné propečení. Opečeného tuňáka rozebereme na kousky a opatrně smícháme s ostatními surovinami.
- 6Vejce oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Směs s tuňákem upravíme na mísu, okolo rozložíme vejce a posypeme olivami.
- 7Řezy z ančoviček upravíme navrch do tvaru mřížky. Salát přikryjeme a vložíme do lednice. Asi 15 minut před podáváním salát vyjmeme z lednice a ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.