Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou
150 min.
Ingredience
- 1kilogramVepřové koleno uzené
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCibule
- 1kusPórek
- 1kusBobkový list
- 1kusTymián čerstvý
- 1stroužekČesnek
- 6kusůPepř bílý
- 0,5kusCeler bulvový
- 2kusyJablka
- 3kusyČekanka
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžícePažitka
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 2lžíceMed včelí
- 1lžíceHořčice kremžská
- 280mililitrůFrancouzská zálivka
- Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
- 30mililitrůOcet vinný
- 180mililitrůOlej olivový
- 0,15lžičkaPepř černý mletý
- 0,3lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1846 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
139 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
25 g
Cukr
35 g
Postup přípravy
- 1Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr).
- 2Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly.
- 3Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát.
- 4Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky.
- 5Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem.
- 7Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
- 8Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
- 9Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
- 10Před použitím dobře protřepeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.