Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou

150 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1846 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
139 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
25 g
Cukr
35 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr).
  • 2
    Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly.
  • 3
    Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát.
  • 4
    Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky.
  • 5
    Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem.
  • 7
    Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
  • 8
    Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
  • 9
    Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
  • 10
    Před použitím dobře protřepeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.