Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou
130 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1lžičkaLibeček
- 1litrVoda pitná
- 600gramůBrokolice
- 250gramůPórek
- 150gramůDýně
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceVíno bílé
- 1lžíceKurkuma
- 2lžíceHořčice Dijonská
- 4lžíceCukr krupice
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2lžíceKapary sterilované
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
678 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
29 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
15 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat.
- 2Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky.
- 3V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř.
- 4Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
- 5Zeleninový bujon [30258]:
- 6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 8Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 11Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.