Slaný koláč s houbami a brusinkami
115 min.
Ingredience
- 200gramůMouka polohrubá
- 2lžíceVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5kusyCitrony
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVejce slepičí
- 1kusPórek
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 125gramůHlíva ústřičná
- 100gramůBrusinky
- 3lžícePažitka
- 1lžíceCitronová kůra
- 5lžicVíno bílé
- 280gramůSýr sójový - Tofu
- 5lžicMléko sójové
- 2lžíceOlej sezamový
- 20gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
476 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
26 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Předem připravíme těsto:
- 2Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.
- 3Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.
- 4Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.
- 5Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.
- 6Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.
- 7Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 8Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.