Slaný koláč s houbami a brusinkami

115 min.

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
476 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
26 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Předem připravíme těsto:
  • 2
    Do zadělávací mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme 110 g změklého másla nakrájeného na malé kousky, spojíme s moukou a ve směsi vytvoříme důlek. Rozklepneme 1 vejce, oddělíme žloutek od bílku, který odložíme na jiné použití a žloutek vyšleháme s dvěma lžícemi vody a se šťávou z jednoho citronu. Ušlehanou směs vlijeme do důlku v mouce a uhněteme těsto. Je-li příliš suché, přidáme trochu vody.
  • 3
    Hotové těsto zabalíme do plastového obalu a necháme uležet v chladničce na 1-3 dny. Před přípravou koláče těsto vyválíme, vložíme do koláčové formy vymaštěné 15 g másla a vysypané hrubou moukou a před pečením necháme ještě na chvíli chladit.
  • 4
    Na těsto v koláčové formě položíme pečící papír, který zatížíme kovovou poklicí nebo fazolovými zrny, aby se těsto při pečení nezvedalo. Formu pak vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a necháme péci. Po čtvrthodině pečící papír s pokličkou odstraníme a koláč dopékáme dalších 5-10 minut, až zezlátne. Formu pak vyjmeme z trouby, odložíme stranou a teplotu snížíme na 190 °C.
  • 5
    Pórek posekáme na malé kousky, velké žampiony s plochými klobouky a hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké plátky a připravíme čerstvé nebo rozmrazené brusinky. V misce vidličkou našleháme 2 vejce, usekáme 3 lžíce pažitky, z půlky citronu vymačkáme šťávu a kůru nastrouháme.
  • 6
    Ve wok pánvi nebo těžké velké pánvi rozpálíme sezamový olej a v něm za stálého míchání 2-3 minuty smažíme pórek, až začne hnědnout. Přidáme houby, stále mícháme a smažíme dále 3 minuty, až houby změknou. Směs zalijeme vínem, přidáme špetku soli a dusíme zvolna 6-8 minut. Když se houby začnou smršťovat, přidáme polovinu brusinek a vše spolu vaříme 1-2 minuty, až brusinky začnou praskat a většina tekutiny je vyvařená.
  • 7
    Rozmixujeme sýr tofu, mléko a vejce na jemné pyré, přidáme citronovou kůru i šťávu, pažitku, vše osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  • 8
    Houbovou směsí pokryjeme předpečený koláč, přelijeme připraveným pyré, posypeme zbývajícími brusinkami a dáme péci. Pečeme asi 35 minut, až povrch koláče zezlátne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.